عقرب و روشهای مبارزه با عقرب

عقرب نام يکي از گونه هاي بند پايان است که 8 پا و نيشي با زهر کشنده دارد. این جانوران دارای چنگالهای خارداری هستند که در واقع قسمتی از دهان آنها محسوب می شود. نيش عقرب در نوک دم آن قرار دارد. عقرب رنگهای مختلفی مثل زرد مایل به قهوه ای، قهوه ای، خاکستری و سیاه دارد و اندازه بین 18-5/1 سانتی متر دارد ولی بواسطه شکل بدنی خود که حالت تخت و صاف است، می تواند از شکافهائی به عرض 3 میلی متر نیز عبور کند و خود را وارد خانه سازند.

عقربها بچه زا بوده و دست کم تا زمان نخستین پوست اندازی نوزادان بر پشت عقرب مادر جابجا می شوند.
عقرب در طول روز در گوشه‌ای بی‌حرکت پنهان می‌شود و شب هنگام فعالیت خود را آغاز می‌کند و به دنبال شکار می‌رود.
عقربها دو دشمن دارند يکي از آنها يک نوع سار است و ديگري مگس

عقرب بیشتر در شب شکار می کند و پاهای بلند جلویی خود را برای پیدا کردن غذا بکار برد و بعد از یافتن غذا آن را بوسیله چنگالهایش می گیرد. در محیط خارج از خانه در شکاف و درز بین سنگها، زیر پوست درخت، بین هیزمها و ... یافت شده و در محیط داخل خانه حمام، دستشوئی، آشپزخانه و محیطهای مرطوب یافت می شوند.
عقرب بيشتر در آب هواي گرم و شب ها فعال هستند و به اين علت رعايت نکات ايمني در مورد جلوگيري ار عقرب گزيدگي به خصوص در مناطق گرمسيري و به هنگام تاريکي هوا اهميت دارد. ( مثل پوشيدن جوراب ، شلوار و کفش مناسب ، تکان دادن کفش و لباس قبل از پوشيدن و ... )
از حدود 200 گونه متفاوت عقرب که د رسراسر دنیا پراکنده می باشند فقط حدود 20 گونه آنها سمی هستند در بین آنها گونه عقرب قرمز هندی کشنده ترین گونه می باشد. که میزان کشندگی آن در ایالتهای هند بین 40-30 درصد گزارش شده است.عقربهای مناطق کویری ایران به دو دسته تقسیم میشوند : عقرب های دم طلایی و عقرب های سیاه . خطرناک ترین نوع عقرب در ایران عقرب گاردیوم است که در منطقه خوزستان یافت می شود و سمی کشنده دارد. سم سایر عقربها کشنده نیست. عقرب‌ هاي‌ ايران‌ بالاترين‌ ميزان‌ گزيدن‌ را در دنيا به‌ خود اختصاص‌ داده‌اند.

عقرب گزیدگی:
علائم :
علائم عقرب گزیدگی بستگی به نوع عقرب، مقدار سم وارد شده به بدن شخص فصل گزش و وضعیت جسمانی فرد مصدوم دارد. و ممکن است همراه یک واکنش موضعی یا علائم شدید در سراسر بدن باشد که گاهی منجر به مرگ میشود.
معمولاُ پس از گزش، سوزش، همراه با درد در محل احساس میشود. در محل گزش پوس قرمز، متورم و ااحتمالاً دچار خونمردگی و تاول میشود.
علائم عمومی در بدن:
شامل تنگی نفس، طپش قلب، تعریق زیاد و ترشح زیاد بزاق و تهوع و استفراغ، سرگیجه و اضطراب، ادرار خونی،‌ سردرد، درد شکمی و اندامها میباشد.
معمولاً گزش عقربهائیکه در مناطق خشک و صحرائی و یا گرم زندگی می‌کنند بعلت غلظت بالای سم خطرناکتر است. اما خطر عقرب به کوچکی و بزرگی و رنگ بستگی ندارد.
پیشگیری:
بهترین اقدام پیشگیری دوری جستن از محل زندگی عقربها، نوسازی و بهسازی اماکن قدیمی جمع‌آوری و دفع بهداشتی زباله میباشد. در محلهائیکه عقرب زیاد مشاهده میشود لازم است محلهای مرطوب در انبارها، زیر کاشی و کنار فرشها و محل نگهداری البسه، رختخواب، کفشها کنترل بیشتری گردد.
در موقع استفاده از لباس یا کفش یا رختخواب دقت شود. در موقع استراحت در چنین اماکنی حتماً‌ از تخت استفاده گردد.

مبارزه از طریق امواج فراصوتی ( التراسونیک ):
در این روش امواج صوتی ایجاد شده در فـرکانسهای بالاتر از قدرت شنوایی گوش انسان و در محدوده شنوایی جانوران موذی باعث دور شدن آنها از محیط می شود. این روش کاملا بی ضرر و ســـازگار با محیط زیست می باشد.

توسط : admin | تاریخ : 1392/09/09 | نظرات